Een huis kopen in Frankrijk

Een huis kopen in Frankrijk

Op een dag stap je een immobiliën kantoor binnen, en zie je het huis van je dromen. Een huis kopen in Frankrijk kan echter wat hindernissen met zich meebrengen.

Notaris

Eerst en vooral heeft u een notaris nodig die uw belangen behartigt. Het is niet verboden om dezelfde notaris onder de arm te nemen als de verkoper. Wij hadden al een licht opgestoken bij lokale vrienden, en toevallig was dit het geval bij ons.

Hypotheek


Als u voldoende middelen heeft om uw droomhuis te kopen is dit geen probleem. U kan bij uw Belgische of Nederlandse Bank een hypotheek geven, maar, al is het geen verplichting zal de bank een waarborg eisen die de waarde van de lening kan dekken in eigen land. Aangezien een hypotheek in België 30 jaar geldig is kan u de hypotheek van uw huis opnieuw opnemen, wat een besparing op uw notaris kosten kan geven, daar er geen nieuwe hypotheek geregistreerd moet worden.
Het kan echter moelijker worden als uw eigendom deel uit maakt van een vennootschap, en u uw nieuwe huis niet in deze vennootschap wenst te betrekken. In dit geval zal u een hypotheek in Frankrijk moeten vestigen.
Dit kan via een willekeurige Franse bank. Mijn ervaring is dat de Franse banken echter niet zo staan te springen om een lening uit te schrijven aan buitenlanders (tot zover het ééngemaakte Europa)
Er is echter een tak van BNP Paribas die gespecialiseerd is in hypotheken aan buitenlanders: Paribas International Buyers. Andere banken hebben wellicht een dergelijke afdeling. Doordat deze bank u niet persoonlijk kent is de vragenlijst zeer lang om uw mogelijkheid tot terugbetaling zo goed mogelijk te onderzoeken. De opschortende voorwaarden zijn in Frankrijk dan ook een stuk flexibeler dan bij ons. Dit kan vlug twee maanden zijn.

Compromis


De compromis voor uw aankoop is in Frankrijk een stuk uitgebreider dan wat wij gewoon zijn. Er zijn zeer veel attesten verplicht bij de verkoop van een huis, deze worden in de compromis opgenomen zodat u, als koper op de hoogte bent van alle mogelijke gebreken. De verkoper is echter niet altijd verplicht om deze gebreken op te lossen, wel om ze te melden. Zo is er een attest voor ongedierte, overstromingsgevaar, brandgevaar, …
Het spreekt voor zicht dat deze compromis in het Frans opgesteld is.
Als u niet zelf aanwezig kan zijn bij de ondertekening van uw compromis kan u de notaris hier een volmacht toe geven. U dient dit volmacht wel te laten wettigen in uw gemeentehuis.

Akte

De laatste stap is zoals bij ons de ondertekening van de akte en het openen van een fles champagne.

Verplichtingen in België


U bent echter wel verplicht om uw aankoop in Belgie aan te geven via uw belastingsaangifte. Of u er voor kiest om uw huis te verhuren, of doet u dit liever niet, toch zal de Belgische fiscus er van uit gaan dat u uw huis verhuurt. De waarde wordt berekend aan de hand van uw taxe foncière (onroerend goed belasting in Frankrijk). De interest van uw hypotheek mag hierin verekend worden. De Franse staat geeft uw aankoop door aan de Belgische staat, het heeft dus niet veel zin om dit te “vergeten”, daar dit een boete kan opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *